Culture

Laoling Three-in-one Cultural Center

2018.10.09

The project locates in the southern end of Laoling city center. The site has a west-east span of 180 meters, and a north-south span of 280 meters. On the west side of the site is the south Bohai Road, the east side is Fuqian Business area, the south side is Fuxin Road and the north side is Fukang Road.

This project comprises three sections of the archives, the museum plus the Senior activity center, and the library. The site is in the shape of an irregular rectangle which is longer from north to south than from west to east. The north side is connected with the land reserved for greening, which has a broad and open view. The surrounding area is close to major streets, and the transportation is very convenient. The emphasis of this design aims at the integration with the landscape environment, forming the transition from the urban space to green landscape. It targets for the creation of a multi-level, tri-dimensional space for cultural activities as well as leisure for Laoling citizens. People can enjoy the beautiful view on the top of the building and can rest and sit in the garden as well as have a pleasant walk in the corridor.

Design Concept:

1. According to the analysis of Laoling local culture and features, the design language of the Cultural Center is proposed as followed: it employs the origin of appreciation of the character “品” in Chinese, and integrates three parts into one configuration by following the layout of the character “品”, leading to an integration of individualized functionality but consistent structure; the dominant color tune of the building is jujube red, which indicates Laoling local special product jujube.

2. It is constructed as a low energy-consumption house which combines natural ventilation, natural lighting, solar radiation and indoor non-heating thermal resources and other passive energy-saving measures, and highly-efficient energy-saving architectural enclosure structure techniques.

3. The landscape is fused into the architecture, and it is integrated with the surrounding environment by the garden, roof greening, united and consistent, complementarily dynamic and static, natural and harmony.

The museum is the most significant carrier reflecting city history and culture, it is therefore set up in the middle, and the façade is composed of glass, to highlight its significant position; the archives exhibits a calm and magnificent cultural connotation, therefore the façade is designed to be wall structure; the library represents features of openness, and it is installed with many French windows on the façade.

The archives, the museum and the library are arranged in order from north to south, and through the staggered layout of the building block, the mutual occlusion is reduced, and the solar heat reception rate is increased. The elevation design of each building implies different internal functions and fulfills the corresponding lighting conditions as well as the passive building regulations. The southern façade of the library is designed to set up with large area of French windows, not only meeted library’s requirement for lighting, but also lowed the energy consumption; because the archive is less demanding for lighting, the façade is set up most in the north side.

All buildings are expected to meet the passive building standard, and to achieve passive heating and cooling by the utilization of building heat budget.

read more >>

Culture Center

2018.10.05

After an analysis on the land parcel and environment, this project exemplifies the concepts such as openness and comfortableness and also indicative to a combination of urban public service and regional advantages, thus achieving the interaction among humanity, ecology and natural beauty. According to the general layout plan, building volumes of varied sizes are located with a lively form and scatter on the ground, creating various urban public spaces of different scales, which flexibly fulfills the spatial requirement for various public activities and carries at the same time the pivotal function by means of the gathering of volumes.

Each single building has a ground plan in the shape of irregular rounded corner polygons, endorsing the unity of different functional volumes and qualifying itself with a larger periphery, the common area between the architecture and the public space, which makes the building more open. With the organic patterns, the buildings are like cobble stones scattering along the riverbank and integrate themselves perfectly with the neighboring water landscape. With equal considerations for the physical health and mental enjoyment, the building plan organizes the different lifestyles of citizens into an organic entireness and covers everyday activities such as sports, gastronomy, entertainment, education, training and exhibition. Citizens can freely choose among a number of activity possibilities provided by the building. An integrated and diversified organization contributes to the improvement of the health condition, broadening of horizons and communication among citizens, which ultimately leads to a social harmony.

The façade is of two-layered structure and from the inside are solid walls inlayed with rectangular windows, which serve the aesthetic as well as functional purposes. The outer layer is U-shaped curtain wall with frosted glass. The two-layered surface covers the building with a soft, smooth and yet changeable outerwear. Together with the change of sunlight and internal lighting within the day, the surface puts on different appearances. At certain demonstrative points, the façade are decorated with transparent glass curtain walls, presenting the internal space and reinforcing a communication with the neighboring space.

read more >>

Taiyuan No. 5 Middle School

2018.10.04

Planning

A building plan for a middle school involves relatively rare complex functions. Therefore, regarding general functional planning, the architectural complex is organized into a centralized layout with the teaching area in the center, encompassed by areas serving other functions such as living, sports, catering and cultural activities.

Although the complex adjoins a main road in the west, the teaching area is saved from noise disturbance thanks to its location in the center. The land in the east is reserved for future expansion or an anticipatory primary school and thus posing a functional requirement for the usage of gym. Therefore, it is more sensible to locate the gym in the east.

Considering the scale of the road, the southern side of the land lot is more appropriate for the location of the main entrance to the campus. In this way, the wide boulevard with trees on the sides serves as a prologue to the campus and also an indication to the architectural complex of teaching buildings. Large-scale venues are all situated near the main entrance, responding to the potential possibilities to be open to the public.

The inspiration for the layout of the complex of teaching buildings is drawn from the fact that life needs the sunlight for its growth. The organic structure of beings formed through evolvement exemplifies how sunlight can be captured: the leaves of plants interlace each other. In this way, as many as possible leaves are laid out, the interval distance between two leaves is increased, avoiding blocking by each other and more sunlight can be absorbed. On the other hand, such a structure eases the congestion and stress concentration in the pipelines conveying nutrition in the petioles, when it reduces the possibility of symmetrical layout of leaves.

Inspired by this structure, the layout plan will be themed with an intertwining of virtually and reality of courtyards and buildings: the volumes of teaching buildings are deconstructed, then restructured in the form of repetitive units and finally connected by linear transporting corridors. In this plan, architectural units resemble leaves and the paths inside are branches connecting them. Through an interlacement of architectural units, with limitedly available land lot, each unit has a larger surface contacting fresh air and an interval distances between buildings can be realized to receive the natural light.

This structure of repetitive interlacing units can furthermore add the sense of order and vividness to the facades, reminding people of the tranquilness of countryside and presenting the characteristics of a campus building. The courtyards inside and outside integrate themselves into each other through the crevice of the corridors between buildings. When walking through courtyards with various scale and characters, students are able to gain a multitude of spatial experiences and feel a unique spirit of each space, thus identifying themselves with the campus and strengthen the sense of belonging to it.

Architecture

Concerning the layout, we concentrate ourselves on diversified potentials and possibilities giving the current depth of research. Taking the layout of the typical floor of the teaching building as an example, the first plan with single-corridor bilateral layout and the second with two-corridor circular layout are both put forward, whose advantages and disadvantages respectively responds to different needs of the users. The appearance of the building features its characteristics and principles are set to achieve that goal, among which two are the most significant, namely, to accord with the atmosphere in a middle school and to create a harmonious interaction between different architectural elements. The specific measures, like the layout planes, can be explored in various directions. We experimented different styles of façades on individual buildings and have decided so far to set a tone that is concise and partially classical and to implement vertical linear structures creating a perceptual upward tendency. In the main teaching buildings, relatively narrow but concentrated windows provide the interior space with evenly distributed natural light, while on the façades of some large-scale venues, though the same modeling elements are applied, the scale of them shall be correspondingly adjusted.

Landscape 

The landscape planning is the focus of this design: the wide, straight boulevard accentuating lines, winding paths through the lawn in inner courtyard, the large-scale evacuation square with a flow of people, the tranquil courtyard enclosed by teaching buildings, etc. These contrasts enrich the spatial experiences offered by the buildings and strengthen the characters of each space. These feelings help students develop a sense of belonging and compose their memories that can be recalled after years. All in all, the above-mentioned ideas should be the focus of our planning at this stage that call for primary consideration and examination.

read more >>

Taiyuan No. 60 Middle School

2018.10.03

The design of the building layout takes inspiration from the concept “under the wing”. It is our wish that the students, the protagonist in the school, can be like fledglings to grow and learn in a quiet and protected environment deprived of unnecessary distractions from the outside, before they spread their wings. In line of this idea, the building plane adopts a polygonal linear layout: with a structure consisting of two enclosing wings, the volume is divided into two semi-enclosed courtyards that are respectively the junior high school and senior high school and presents itself with a shape like the Chinese character “弓”.

The main east-west axis mentioned in the building plan crosses directly the centerline of the teaching building, dividing the building into two areas for the junior and senior high school respectively and thus benefiting the construction by stages. In the central area intersected by the main vertical axis and the teaching building, an auditorium and a library are located, which constitute the core contents of intellectual activities on the campus. A lecture room, the main body of the auditorium, is situated in a semi-basement, whose naturally inclined rooftop can serve as a large green staircase in the courtyard in the center of campus. Belted volumes extend further from this characteristically featured location.

The façade echoes and works in concert with the graphic elements on the layout: a twisted upward structure framed by broken line contributes to the main content of the façade. In this way, design motifs on the layout and the façade become cohesive. Green wallboards inlayed irregularly along the belt of dark windows bring freshness and vividness to the design.

read more >>