Health + Social Affairs

Heidelberg Village – “Living Community”

2018.10.09

The Heidelberg Village is under construction in Bahnstadt, a district in Heidelberg. The land parcel, which is located on the property once occupied by the old freight train terminal, covers about 108.6 hectares.

On about 6,100 square meters of land, the Frey Architecture Firm will build a residential and commercial complex. Project “Living Community” will be perfectly aligned with Heidelberg Village’s vision of active social community lifestyles and a multi-generational apartment concept.

The area will be framed by the “Langer Anger” roadway and will have integrated bodies of water in the south; the north will be border on the “Green Mile.” The building on the west side has 5 floors and 8 in some parts of the complex. To the east it is bordered in its entirety by the 5-floor adjacent building. Both buildings are entirely handicapped-accessible and have underground garages.

Quarter Management and Forum

Personal shyness, extreme pressure at work, individual consumer pressures, etc. reduce the opportunities and the willingness to establish social networks on the inter-personal level. There is a linear relationship between the risk of isolation and the density of a neighborhood. Hence, if many people are supposed to share compact residential space, careful and attentive support is required.

A quarter management system is installed at Heidelberg Village to provide an institution consisting of permanent staff members who handle the management of these interests. This institution occupies its own premises within the building that serve as a place of contact for residents who need assistance. The Quarter Forum is another point of contact for the people who live in the building as well as those who reside in the quarter as a whole.

The careful selection of residents, the good balance of the interests represented in the house and the stimulation of active resident interactions allow the leasing company to foster harmonious shared living situations.

Technical Characteristics of the Residential Units

Handicapped accessibility pursuant to DIN 18025 is guaranteed for the most part. Given that wheelchair users and other individuals with unique support needs do reside in the entire complex. Given the diversity of the psychic or physical impairments the use of flexible and intelligent solutions is mandatory.

Accommodation in Nursing Home Like Residences

The building is not a nursing home in compliance with the German Nursing Home Construction Act. The individual residents are housed individually in independent units whose occupants change variably on an as-needed basis. Entry conditions, such as those of a nursing home due to the nursing care rate charged, do not exist. Nevertheless, the sum total of units occupied by individuals represented the defined groups of people does represent a nursing home like environment.

The Living Community Approach

The utilization concept behind Heidelberg Village is based on the idea of a living community as a social policy vision. In the English language, the term “living” is frequently used to consolidate the definition of the German words “wohnen” (dwelling) and “leben” (living, being alive) and to describe the phenomenon of “human existence.” Being human in one’s own individual and personal evolvement as part of the urban metropolitan community is a different process these days.

read more >>

China’s first passive house kindergarten

2017.02.10

Nanchang Honggu Yipin Kindergarten is going to be the first passive-house kindergarten certified by German Passive House Institute (PHI) in regions where is hot in summer and cold in winter in China.
In this project, WFP Architekten and Frey Architekten act not only as the designer, but also plays a role of connection between Party A (Jiangxi Zhongsen Group), construction side (Beijing Residential Building Design Institute) and PHI. WFP Architekten also is involved in the whole process, includes design, construction and certifying, promoting the implementation and practice of passive house technology in China.

Building

The project is located in the north of Zhongsen International Garden, close by the main street, Huangjiahu East Road. But land use standards and land shape are limited, in order to reach the demand of teaching and activities for 12 classes, building is designed in the triangle shape along the edge of the base land and, the building’s south side with the maximum width allowed. All classrooms are centralized making management more convenient. Outdoor playground is in regular shape and, can achieve the demand of large activity events.

With the concern of kinds’ psychological demand, fairytale atmosphere is created by including elements like cottage, spire crowned tower and so on. Colorful windows create broad image space to kids and, making the kindergarten outstanding in the European style residential community. The roof is equipped with solar panels, and also a playground, which not only provides space for kids for playing, but also education on sustainable buildings. Meanwhile, with the basic function, the roof provides shading in summer.

During the process of design, several seminars were hold, including discussion with children education experts on the functions and reasonability, negotiation with Party A on economic reasonability, communication with German passive house experts on fence structure and heating technology, etc.

Ecologic Features

1. Collecting climate data accurately to achieve passive energy efficiency
2. Enhancing heating insulation and shading
3. Controlling temperature and humidity by applying dehumidifying and cooling pipes
Based on those strategies then design the fences, heating system, lighting system, electricity supply system, water supply system and energy monitoring system.

read more >>

Design: “Jinzhong Yuci” Residence for Seniors

2016.08.22

The Jinzhong Yuci Residence for Seniors has been designed as an oasis for retirees who enjoy recreational activities and the opportunity to experience close interactions with nature.

The property covers about 180 Mu (12 ha) of floor space; approximately 25 Mu (1.67 ha) of the land has been reserved for apple trees distributed across the western and southern fringes of the outdoor areas. Another parcel of 60 Mu (4 ha) will be dedicated to a vegetable garden. The objective is to offer residents a place where they can combine the lifestyle of pensioners who want to play an active role in taking care of their needs. The growing of organic fruit and vegetables provides them with access to a healthful harvest.

Two portals – one at the northern and one at the western end of the property – will be installed on the property. The architectural plans call for the integration of retail stores on the northwestern side where residents will be able to shop for their everyday needs. This area will also be designed as a meeting point for the people who live here. In the north, the builders are planned to install a transition zone to separate the complex from the main road and the adjacent neighborhood, where row houses are being built.

Two building complexes are being built in the northeast and southeast. The main street that runs through the property as a thoroughfare will separate the two complexes. The individual homes can only be reached via the side streets to reduce the noise on the main thoroughfare and to encourage residents to spend more time in the beautiful outdoors areas.

The recreation center is located at the western entrance. The park in the background and the impressive house built in Black Forest style aims to draw the attention of guests. The climate in Shanxi dis not compatible with landscaping that uses large-scale bodies of water, which is why small ponds will be installed everywhere on the property.

read more >>

Nursing Care Resident Group Adlergarten

2016.08.17

The Nursing Care Resident Group Adlergarten is a necessary addition to the Schwanenhof Residential Complex, aiming to provide individuals who need intensive nursing care at a very advanced age with a graceful residence where they can live out the rest of their lives.

The concept developed to accommodate the special needs of the group of residents allows ten to twelve individuals who live in single rooms to participate in the daily activities in the shared living room or eat-in kitchen depending on how they feel on any given day.

The ergonomic therapy practice located on the top floor, which attends in particular to children suffering from the Attention Deficit Hyperactivity Disorder and the handicapped accessible apartments in the building ensure that the building is always a destination for a wide range of visitors.

The building comprises three floors and the basement. A residential group of patients who require nursing care and dementia patients lives on the ground floor. An ergonomic therapy practice and five senior adequate apartments are located on the first and on the top floor.

read more >>

Seniors Living Community “Dwelling is Life”

2016.08.17

The planning phase of the Bahlingen apartment complex dates back all the way to 1999. At the time it was determined that the town accommodated the residential needs within the municipality of Bahlingen of all locals, with the exception of those of its senior citizens.

“Dwelling is Life” (German: “Wohnen ist Leben”) is the motto of this integrative residential model. A team of 60 nursing care institution staff members works at the complex. The building’s actual purpose is to create a living space the mobility-impaired individuals who live here find worthwhile in terms of their quality of life.

Of these residents, 32 live on the ground floor. Some of them require intensive nursing home care. The first floor and top floor provide homes to seniors in 18 handicapped accessible apartments and to families who have nursing-care dependent family members. A petting zoo composed of goats, sheep, rabbits and Guinea pigs is also located in the complex.

The building is energy independent (energy-self-sufficient). Hot tap water is generated in a strictly regenerative fashion using soil heat and a wood pellet stove. The nominal power output of the photovoltaic system is higher than the building’s total electricity grid connection level.

Another unique feature of the project is that it was funded based on the PPP (Public-Private-Partnership) model.

According to this funding model, private capital is generated at a low interest rate thanks to the provision of communal collateral. This makes it possible to finance such a complex. Given the fact that a private individual can implement such a project at a lower cost, this also generates new potential for the creation of community tasks. For this particular building, the municipality of Bahlingen brought in a specific start-up financing amount and the land parcel. The investor, on the other hand, is responsible for the financing of the entire construction project and the building maintenance for a period of 30 years.

Website ASB Seniorenpflegeheim (German)

read more >>

Seniors Apartment Complex

2016.08.15

As a sister project of the Schwanenhof Residential Complex, this residential complex creates a new town center in the village of Adelberg.

The building houses senior apartments offering home health care, randomly usable apartments, the local bank branch, church meeting rooms, a citizens’ office, photography studio and a hair dressing salon furnished in compliance with the principles of Feng Shui.

Moreover, a drugstore is available for the locals’ daily shopping needs. It is located across from the main entrance, albeit on a different floor. This brings plenty of activity in the complex without disturbing the residents. The heat and electrical energy is provided via an in-house heat power coupling system just like it is at the Schwanenhof Residential Complex.

read more >>

Schwanenhof Residential Complex

2016.08.11

The Schwanenhof Residential Complex is the new center of the village of Eichstetten am Kaiserstuhl. The ground floor accommodates all key businesses that sell products for the villagers’ every-day needs. The wine tasting bar of the local vintner’s association and the meeting rooms of the village’s civic community are also located in the building.

The architectural concept

“Whenever people are no longer able to keep up with the demands of life, life will simply have to meet them halfway.” – Wolfgang Frey

Guest rooms, rental apartments and 18 serviced senior residences occupy the top floors of the building. The road-facing siding sports the re-constructed historic village façade. Besides a traditional ambiance, modern features are also evident in the generous glass front, which establishes a link between the residents on the inside and nature out-of-doors (in the form of a garden).

The residential complex is home to aging seniors and local residents who do not want to leave their home village. Young families and individuals who need nursing care assistance occupy the apartments, which are positioned around a large roof garden. The arcade structure creates an inviting public space.

The Schwanenhof Residential Complex is a protected living space, where people have the option to receive intensive nursing care. The small unit of apartment groups does not provide an anonymous secluded home atmosphere, but gives residents the feeling of being in their personal homes.

read more >>